Συγκέντρωση

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

Παρεμβάσεις Δημοσίου: Άμεση σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου της ΕΔΟΘ για να σταματήσει ο εκφυλιστικός κατήφορος

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΑΜΕΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ  ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΕΔΟΘ
ΝΑ  ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ 

Οκτώ μήνες μετά το τελευταίο έκτακτο συνέδριο της ΕΔΟΘ, η κατάσταση στο εσωτερικό της χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού δεν μπορεί να συμβάλλει στο παραμικρό στη συλλογική και αγωνιστική υπεράσπιση των κοινωνικών υπηρεσιών του δημόσιου τομέα και των δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων, όπως άλλωστε ορίζει και το καταστατικό της. Ταυτόχρονα μια σειρά εκφυλιστικά γεγονότα έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο και την ίδια τη λειτουργία της Εκτελεστικής Επιτροπής.
·         Από τις 3/10/2017 που κοινοποιήθηκε από τη διοίκηση του ΟΑΣΘ στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) της ΕΔΟΘ το σκάνδαλο των 120.000 ευρώ για τα κουπόνια, που ενώ εισπράχθηκαν δεν αποδόθηκαν στον ΟΑΣΘ, έχει κυλίσει πολύ νερό στο αυλάκι. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η  απόφαση του Γενικού Συμβουλίου (Γ.Σ.) της ΕΔΟΘ στις 30/11/2017, με ψήφους των παρατάξεων Πρωτοπορία (ΠΑΣΚ), ΔΑΚΕ, Αγων. Συνεργασία (ΣΥΡΙΖΑ) και ΠΑΜΕ που μιλάει για «χρέος», αναφέρεται αόριστα στους υπεύθυνους, δεν αποσαφηνίζει το γεγονός πως δε θα πληρώσει κανένα σωματείο για το σκάνδαλο, γιατί αυτά όπως όλοι επιβεβαιώνουν και προκύπτει από τα στοιχεία δεν έχουν καμία ευθύνη. Από τότε το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Παράλληλα, ανακύπτουν συνεχώς καινούργιες τρύπες στα οικονομικά της ΕΔΟΘ (ΕΝΦΙΑ, ΕΦΟΡΙΑ).
·         Οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της Πρωτοπορίας δεν μπορούν να προχωρήσουν στη συγκρότηση προεδρείου γιατί η κάθε μια επικαλείται ότι είναι πρώτη δύναμη (ΔΑΚΕ από το συνέδριο, Πρωτοπορία από το ΓΣ) και διεκδικεί  τον πρόεδρο.
·         Η άθλια συναλλαγή στο ΓΣ για την εκλογή Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΔΟΘ μεταξύ των παρατάξεων της Πρωτοπορίας, του ΜΕΤΑ και της Διεξόδου που είχε ως αποτέλεσμα την υφαρπαγή μιας έδρας των Παρεμβάσεων από την Πρωτοπορία (αύξησε τις δύο έδρες σε τρεις). Οι συνέπειες της αλλοίωσης των πραγματικών συσχετισμών στην ίδια τη λειτουργία της ΕΔΟΘ δεν απασχολούν τα μέλη της Ε.Ε., ενώ παραβλέπονται  από όλες τις παρατάξεις στη συγκρότηση του προεδρείου. 

·         Από την άλλη, το θέμα με το σκάνδαλο χρησιμοποιείται για να μη συζητήσει ούτε φυσικά να αποφασίσει η Ε.Ε. για όλα όσα απασχολούν τους εργαζόμενους. Κι αυτά είναι τα νέα επώδυνα μέτρα  των 4,6 δισ της τελευταίας αξιολόγησης, ο  προϋπολογισμός ληστείας του εργατικού εισοδήματος, οι 82 σκληρές νομοθετικές ρυθμίσεις ως τον Ιούνιο με περικοπές επιδομάτων, συντάξεων κ.λπ., οι πλειστηριασμοί , η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων του δημόσιου πλούτου και αγαθών. Μέτρα που λειτουργούν σαρωτικά σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού και της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το ΣΕΒ, ψήφισε το ιδιώνυμο για όποιον αγωνίζεται ενάντια στους πλειστηριασμούς και την τροπολογία–χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας.
·         Απέναντι στη γενικευμένη επίθεση κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ άφησε ανυπεράσπιστους τους εργαζόμενους. Κήρυξε μια 3ωρη στάση εργασίας την ημέρα ψήφισης των μέτρων! Αποτελεί απόφαση συγκάλυψης της αντιλαϊκής πολιτικής. Η ΕΔΟΘ απλά αναπαρήγαγε  την ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ!
Για τις Παρεμβάσεις τα παραπάνω γεγονότα δεν αποτελούν έκπληξη, ούτε τυχαίο στιγμιότυπο. Είναι καθαρή έκφανση της πολιτικής τοποθέτησης των δυνάμεων που δρουν και ελέγχουν το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα. Μια στάση που αποδέχεται ως ρεαλισμό την επίθεση του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων, που εξυμνεί τον καπιταλισμό, την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ασυδοσία της αγοράς. Μια στάση που είναι καταστροφική για τα δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνία και την εργασία. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο πρέπει τώρα να μιλήσουν, να απαιτήσουν να μπει ένα τέλος στα εκφυλιστικά γεγονότα  στην ΕΔΟΘ, να υψώσουν ανάστημα και τη σημαία της ανατροπής .


Για όλους τους παραπάνω λόγους είναι επείγον να συγκληθεί τις επόμενες ημέρες το Γενικό Συμβούλιο της ΕΔΟΘ για να αποφασίσει τώρα έκτακτο συνέδριο της ΕΔΟΘ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου