Συγκέντρωση

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023

Ο Θανάσης Αγαπητός γράφει στο City Portal για το κάλεσμα της Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστέρα

ΠΚΜ: «Γιατί να ψηφίσω Θανάση Αγαπητό» – Τι απαντά ο ίδιος

Αναδημοσίευση από το Cityportal.gr

Πιστεύω, όπως και όλοι στην Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά, ότι μας αξίζει μια καλύτερη ζωή, με βάση τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας, τις δυνατότητες της εποχής μας, αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η επόμενη μέρα πρέπει να μας βρει στη συλλογική προσπάθεια και τον κοινό αγώνα για αξιοπρεπή εργασία, μισθούς και συντάξεις για να ζούμε. Ελεύθερους από την ακρίβεια και την οικονομική βία των λογαριασμών, των δόσεων και των πλειστηριασμών λαϊκής κατοικίας. Για να είναι η φτωχομεσαία αγροτιά και οι κτηνοτρόφοι απαλλαγμένοι από τον ασφυκτικό κλοιό της κυρίαρχης πολιτικής που τους ξεκληρίζει. Να ανήκει η γη σε αυτούς που τη δουλεύουν μέσα από δημοκρατικούς συνεταιρισμούς με στόχο τη διατροφική επάρκεια με ποιοτικό και φτηνό προϊόν. Για να μην συντρίβεται ο αυτοαπασχολούμενος και ο επαγγελματίας από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και την κυβέρνηση που τα στηρίζει.

Είναι οδηγός για μένα οι διεκδικήσεις του εκπαιδευτικού κινήματος για τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση όλων των βαθμίδων με όλη τη γνώση, για όλα τα παιδιά. Για δημόσια υγεία, δωρεάν και ποιοτική που αξιοποιεί και θα στηρίζει τους υγειονομικούς. Για κοινωνικές υπηρεσίες στελεχωμένες και προσανατολισμένες στις λαϊκές ανάγκες.

Πιστεύω ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στη λεηλασία της φύσης στην Κεντρική Μακεδονία. Στον βωμό του κέρδους τα μεταλλεία και οι χρυσοθήρες ρημάζουν το Κιλκίς και τις Σκουριές στη βορειοανατολική Χαλκιδική. Οι ανεμογεννήτριες κατακλύζουν τα βουνά με καταστροφικές συνέπειες, αλλά και χωρίς να αντιμετωπίζουν την ενεργειακή κρίση. Τα φωτοβολταϊκά απειλούν με ερημοποίηση την αγροτική γη. Οι παραλίες και κάθε περιοχή με φυσική ομορφιά καταλαμβάνονται από τα ασύδοτα συμφέροντα της τουριστικής βιομηχανίας. Στο όνομα μιας δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος, η λεγόμενη «πράσινη οικονομία» με την καύση απορριμμάτων, τις σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις LNG στον Θερμαϊκό, αλλά και την ασυδοσία των επιχειρήσεων απειλούν με μόλυνση σε τραγικά επίπεδα. Πρέπει να μπει φραγμός στα κερδοσκοπικά και να προστατευτεί το περιβάλλον.

Παράλληλα η «επόμενη μέρα» για μια ανθρώπινη ζωή απαιτεί μια ριζική στροφή στα μεγάλα έργα και τις υποδομές. Να καταργηθούν δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις και να κρατικοποιηθούν ξανά, αλλά με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο αυτή τη φορά, οι υποδομές και τα δίκτυα μεταφορών, ενέργειας, επικοινωνιών, που αποτελούν δημόσιο πλούτο. Όλοι είδαμε ότι η ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων ήταν αιτία του κακού για το έγκλημα στα Τέμπη, με τα παρατημένα δίκτυα που έχουν συρρικνωθεί σε επίπεδα των αρχών του περασμένου αιώνα. Ουσιαστικά μόνο το Θεσσαλονίκη-Αθήνα υπάρχει και αυτό υποβαθμισμένο σε βαθμό κακουργήματος, όπως θα θυμίζει ο τραγικός χαμός 57 συμπολιτών μας, κυρίως νέων ανθρώπων. Ένα έγκλημα για το οποίο ακόμα ζητάμε απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνη. Κρατικοποίηση λοιπόν εθνικών οδών, Μετρό, λιμανιού και αεροδρομίου, σιδηροδρόμου, αστικών συγκοινωνιών, αλλά όχι σε φαραωνικά έργα όπως το flyover που είναι η χαρά των εργολάβων χωρίς όφελος για την κοινωνία.

Η Κεντρική Μακεδονία μπορεί και πρέπει να είναι ένας τόπος απαλλαγμένος από τις βάσεις και τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που μας δένουν στο άρμα των πολεμικών σχεδίων του ιμπεριαλισμού, πρώτα από όλα στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή τα συμφέροντα του κεφαλαίου που ενώνονται υπό το ΝΑΤΟ, διαιρούν με τις σημαίες του εθνικισμού τους λαούς των Βαλκανίων και του Αιγαίου. Οι πρόσφυγες, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, αλλά και οι μετανάστες, μένουν χωρίς δικαιώματα και δαιμονοποιούνται, γίνονται θύματα της εκμετάλλευσης, ενώ παράλληλα ο ρατσισμός καλεί σε εμφύλιο των φτωχών. Όμως ο εχθρός είναι κοινός και είναι η αντιλαϊκή πολιτική. Θέλουμε δουλειά για όλους και όχι ανταγωνισμό για μια δουλειά του ποδαριού, υγεία για όλους, όχι «προνόμια» και αποκλεισμούς σε ένα διαλυμένο ΕΣΥ… Η επόμενη μέρα να βρει την Κ. Μακεδονία μια περιφέρεια με δημοκρατία και ελευθερία, χωρίς τον φόβο και την απειλή του εθνικισμού, του ρατσισμού και του φασισμού.

Απαντώ στο ερώτημα τι μπορεί να κάνει η Περιφέρεια με τη θέση ότι πρέπει να απαλλαγεί από τις διπλές αλυσίδες.

Η πρώτη είναι αυτή που δένει την Περιφέρεια με την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει η ΝΔ σε συνεργασία με την ΕΕ, και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Είναι το απόλυτο στήριγμα της, όταν δεν είναι ο βιαστικός πρόθυμος στην υλοποίησή της, όπως για παράδειγμα γίνεται με τις θέσεις ελαστικής εργασίας, αλλά και τη στήριξη της επιχειρηματικής κερδοσκοπίας σε βάρος της κοινωνίας μέσω των ΕΣΠΑ που φτιάχτηκαν για αυτόν τον σκοπό.

Δεύτερη είναι η αλυσίδα γύρω από τη Δημοκρατία που στήνει το νομικό πλαίσιο του Καλλικράτη (ΠΑΣΟΚ), Κλεισθένη (ΣΥΡΙΖΑ) και των νόμων Θεοδωρικάκου-Βορίδη (ΝΔ). Εμποδίζουν τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών και κινημάτων στις εκλογές με το τεράστιο κόστος, τα γραφειοκρατικά εμπόδια και το αντιδημοκρατικό όριο 3% για την εκλογή στο περιφερειακό συμβούλιο. Το οποίο με τη σειρά του είναι διακοσμητικό όργανο αφού υπάρχει ενός ανδρός αρχή.

Αυτή η πορεία δεν ξεκινά από έναν εκλεγμένο εκπρόσωπο. Για να ντύσουμε τα λόγια με πράξεις χρειάζεται αγώνας με το λαϊκό κίνημα, ξεκάθαρες διεκδικήσεις, μαχητική δράση. Και κυρίως και ανατροπή του συστήματος που εκπροσωπούν Τζιτζικώστας, ΝΔ, κεφάλαιο και ΕΕ. Πιστεύω βαθιά ότι ο λαός μπορεί. Με την οργάνωση και τον αγώνα του.


Θεσσαλονίκη 22 Σεπτεμβρίου 2023
Πηγή: Cityportal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι Σπαρτιάτες, ο Άρειος Πάγος, η ΝΔ και ο κρατικός αντιφασισμός - Άρθρο-παρέμβαση

Μπάμπης Συριόπουλος Ο Άρειος Πάγος (το Α1 τμήμα του) ανακοίνωσε στις 24 Απριλίου τα κόμματα που θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές της 9 ...