Συγκέντρωση

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Γιάννης Λαθήρας στο TheOpinion: Να ξανασυναντηθούμε σε μια… ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ!

Να ξανασυναντηθούμε σε μια… ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ!



Αρθρογραφεί στο TheOpinion o Γιάννης Λαθήρας, εκπαιδευτικός και πρώην δημοτικός σύμβουλος Νεάπολης – Συκεών. 

 

Ξεκίνησαν  ήδη με κραυγές και …ψιθύρους  (περί επικείμενης στήριξης του δημάρχου από τον Σύριζα!) η συζήτηση για τις υποψηφιότητες, οι …μεταγραφικές κινήσεις, η  ίντριγκα,  οι απειλές και οι εκβιασμοί, οι προσωπικές  χυδαίες αντιπαραθέσεις και οι συναλλαγές. Την ώρα που τα κομματικά επιτελεία, τα επιχειρηματικά σχέδια και οι προσωπικές φιλοδοξίες φιλοτεχνούν το ίδιο αντιαισθητικό σκηνικό για τις επερχόμενες εκλογές, η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ κινήθηκε ακόμη μια φορά …αλλιώτικα.

Σε ανοιχτή συνέλευση στο δημοτικό Θέατρο Νεάπολης παρουσίασε δημόσια τον πλούσιο απολογισμό της  δράσης της μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο και στο μοναδικό , πασίγνωστο πια «Στέκι» της. Προβλήθηκε μάλιστα ένα δεκαπεντάλεπτο video που συνόψιζε τις πολύμορφες, μαχητικές και πρωτότυπες  παρεμβάσεις . Με πνεύμα αυτοκριτικής για τα κενά και τις ανεπάρκειες, οι οποίες μάλλον ήταν φυσιολογικές για μια νέα συλλογικότητα του κινήματος πόλης.

Πέρασαν κιόλας 3,5 χρόνια από τον Μάη του 2019 που η Πόλη Αλλιώς- ως νέο αριστερό και ανεξάρτητο πολυσυλλεκτικό αυτοδιοικητικό σχήμα που συγκροτήθηκε τον Φλεβάρη του 2019 – κατάφερε κόντρα στον χρόνο, σε προβλέψεις και δημοσκοπήσεις να κάνει την έκπληξη εκλέγοντας 2 δημοτικούς συμβούλους με ένα ποσοστό 3.4%και με 1244 ψήφους. Και αυτό σε έναν δήμο που το « ισόβιο» καθεστώς της δημοτικής αρχής έχει αναπτύξει ισχυρούς μηχανισμούς ελέγχου και προπαγάνδας.

Από τις πρώτες μέρες της λειτουργίας μας όσες και όσοι συμμετέχουμε στην ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ βασιστήκαμε στην συλλογική λειτουργία και στην εσωτερική δημοκρατία. Θέσαμε ως πυρήνα του σχήματος την συνέλευση των μελών ,η οποία αποφασίζει για τα σημαντικά ζητήματα με συλλογικές αποφάσεις ,σύνθεση απόψεων και ενεργή συμμετοχή όλων

 Η ίδια η λειτουργία της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ αποτελεί και την αντιπρότασή μας  απέναντι στο γραφειοκρατικό, αντιδημοκρατικό, δημαρχοκεντρικό μοντέλο του τοπικού κράτους – επιχείρηση που δεν έχει καμιά σχέση με την έννοια δήμος (=λαός) και την τοπική αυτοδιοίκηση. Γενικές συνελεύσεις στις γειτονιές, συμβούλιο των αντιπροσώπων τους, χωρίς επαγγελματίες δημοτικούς παράγοντες- «άρχοντες», πλήρης διαφάνεια -απολογισμός,  ανεξαρτησία από επιχειρηματικά  μικρά και μεγάλα συμφέροντα τις αντιδραστικές κατευθύνσεις της Ε.Ε. ,που υλοποιούνται μέσω των ΕΣΠΑ. Ανακλητότητα των εκπροσώπων (με την αρχή της εναλλαγής οι δύο εκλεγμένοι σύμβουλοι της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ έγιναν έξι!). Όλα αυτά βέβαια ξενίζουν σε ένα δήμο που κυριαρχούν η ανάθεση , ο μονόλογος η δημιουργία παραγοντίσκων και μηχανισμών και η Δημοκρατία γράφεται με  … Σ !  

Στη διάρκεια των 3,5 αυτών χρόνων επιδιώξαμε να συμμετέχουμε ενεργά σε όλους τους κοινωνικούς, πολιτικούς, περιβαλλοντικούς αγώνες, επιδιώξαμε να δώσουμε φωνή στους συμπολίτες μας και να ανοίξουμε νέα πεδία συμμετοχής τους στην λήψη και στον έλεγχο των αποφάσεων. Καταφέραμε να γίνουν συζητήσεις στο δημοτικό συμβούλιο με τα βασικά θέματα της πόλης και των κατοίκων κόντρα στην υποτυπώδη, διαχειριστική, διεκπεραιωτική λειτουργία του στα πλαίσια μάλιστα ενός πρωτοφανούς αντιδημοκρατικού κανονισμού. Με τις παρεμβάσεις μας μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο προσπαθήσαμε να καταθέσουμε θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις για προβλήματα του δήμου μας που αφορούν

1.την καθημερινότητα των κατοίκων ενός από τους πιο πυκνοκατοικημένους δήμους .

Συγκεκριμένα

* την ορθά σχεδιασμένη αναβάθμιση  και προστασία των πάρκων και των σημαντικότερων χώρων πρασίνου ( Σέιχ Σου ,Δενδροφυτεία- πάρκο Ήχων Συκιές, πρώην στρ. Στρεμπενιώτη -πάρκο Γάτσου και Ρουμανικά Νεάπολη)με τρόπο που δεν αποκλείει και την αναμόρφωση των λοιπών μικρών πάρκων που βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη σε πολλές γειτονιές της πόλης.

* τα έργα αναβάθμισης σε παιδικές χαρές (π.χ Κοντόσογλου, Ζαΐμη κ.α.)

*την ακύρωση των σχεδίων για την εγκληματική καύση απορριμμάτων φανατικά υπέρμαχος της οποίας είναι ο δήμαρχος.

*την αναγκαιότητα άμεσης παρέμβασης στα πεζοδρόμια του δήμου ,τα οποία όχι μόνο δυσχεραίνουν -αποκλείουν τη διέλευση πεζών και ΑμΕΑ, αλλά προκαλούν και σοβαρά ατυχήματα εξαιτίας  αυθαιρεσιών και κακοτεχνιών.

*την αναγκαιότητα  βελτίωση των υποδομών της πόλης και αντιπλημμυρικών έργων, αφού οι καταστροφές είναι τεράστιες σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων.

*την αναγκαιότητα επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων της  υποβαθμισμένης συνοικίας  της Ευαγγελίστριας (Αγ. Παύλος)

* την ενίσχυση των δρομολογίων του ΟΑΣΘ, την αναβάθμιση των στάσεων, την αποκατάσταση των κατεστραμμένων πινακίδων οδικής σήμανσης (που λόγω της αδιαφορίας της δημοτικής αρχής αναλάβαμε οι ίδιοι ! )την λειτουργία διαδημοτικής συγκοινωνίας στον τεράστιο δήμο  και την αναγκαιότητα δωρεάν λειτουργίας των δημοτικών παρκινγκ

* την επαναλειτουργία των γραφείων ΕΛΤΑ στη Νεάπολη και τα  Πεύκα

2.την Κοινωνική Πολιτική . Συγκεκριμένα υπερασπιστήκαμε

*τη μείωση των δημοτικών τελών, την κατάργηση του μη υποχρεωτικού δημοτικού φόρου, τη διεύρυνση των μέτρων προστασίας ευαίσθητων ομάδων και την κατάργηση των τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς.

*τη διεύρυνση των κοινωνικών δομών ( Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό Φαρμακείο) για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Τη δημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρου και Δομής Φιλοξενίας για θύματα έμφυλης βίας και για άτομα με διαφορετική ταυτότητα φύλου.

*τη λειτουργία δημόσιων Κέντρων Πρωτοβάθμιας Υγείας σε κάθε δημοτική ενότητα .Παράλληλα καθ όλη τη διάρκεια της πανδημίας με παρεμβάσεις υποστηρίξαμε την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την επαναλειτουργία του νοσοκομείου Λοιμωδών.

*την επαναλειτουργία της δημοτικής κατασκήνωσης στην Ποτίδαια και τη μη παραχώρησή της σε ιδιώτες.

* τη συνέχιση της λειτουργίας των δημοτικών ΚΔΑΠ, τα οποία κινδυνεύουν να κλείσουν)

*την επίλυση του προβλήματος που αφορά τα σχολικά γεύματα και την καθιέρωσή τους σε όλες τις σχολικές βαθμίδες

* την άρση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας με αφορμή και τον εκπλειστηριασμό κατοικίας οικογένειας συνδημοτών μας, ο οποίος χάρη στον συντονισμό κινηματικών συλλογικοτήτων και συμπολιτών-ισσών ακυρώθηκε.

3.τον Πολιτισμό .Υποστηρίξαμε

*την ελεύθερη είσοδο σε δημοτικούς κινηματογράφους και θεατρικές παραστάσεις (Μερκούρεια) και τη διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε αυλές σχολείων, πάρκα -πλατείες του δήμου με ελεύθερη είσοδο,

*την κατάργηση του εισιτηρίου εισόδου στο μαρτυρικό τόπο του Γεντί Κουλέ.

*τη διοργάνωση φεστιβάλ με συμμετοχή καλλιτεχνικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στο δήμο μας.

*τη δημιουργία κινηματογραφικής λέσχης

Την αποκατάσταση του εγκαταλειμμένου νεκροταφείου εκτελεσμένων αγωνιστών στον Άγιο Παύλο.

4.το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο δήμο και τη διεκδίκηση σύγχρονων δημόσιων σχολείων( ΕΠΑΛ Συκεών, σχολική στέγη στα Πεύκα ,νηπιαγωγεία ),ενάντια στην τοποθέτηση καμερών στα σχολεία.

Παράλληλα σταθήκαμε απέναντι σε κάθε θεσμική-κυβερνητική προσπάθεια αντιδημοκρατικής φίμωσης της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο και απέναντι στην  γενικευμένη ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών. Υποστηρίξαμε, όμως, και τους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων του δήμου-την μονιμότητα στην εργασία τους, με αποκορύφωση αυτόν των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ..Με την ίδια θέρμη μιλήσαμε για την αναγκαιότητα συνέχισης του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, τον μόνιμο-δημόσιο χαρακτήρα του και την μονιμοποίηση των εργαζομένων σε αυτό.

Την προσπάθειά μας αυτή για διαρκή και ουσιαστική παρουσία ενίσχυσε και η δημιουργία ενός χώρου-το Στέκι της Πόλης Αλλιώς στις Συκιές– που στέγασε θεματικές εκδηλώσεις- συζητήσεις (Δημόσια Υγεία- Εκπαίδευση- ισότητα των φύλων, Καύση απορριμμάτων), εκδηλώσεις πολιτισμού( θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών ,εκθέσεις ζωγραφικής-φωτογραφίας- χειροτεχνημάτων  μουσικές βραδιές) δράσεις αλληλεγγύης (π.χ ενίσχυση σεισμόπληκτων Θεσσαλία,  των πλημμυροπαθών, προσφύγων, φτωχών  ή βαριά ασθενών συνδημοτών μας, δωρεάν μαθήματα)

Τονίστηκε η ανάγκη διαμόρφωσης ενός αλλιώτικου και από τα κάτω προγράμματος μέσα από γενικές συνελεύσεις και την συμβολή των φορέων, των επιστημόνων και των κατοίκων. Ένα πρόγραμμα τεκμηρίωσης –συγκεκριμενοποίησης ενός γενικού σχεδίου- οράματος για μια πόλη με:

  • Επαρκείς, γερές και σύγχρονες υποδομές ώστε να μην κινδυνεύουν ζωές από πλημμύρες, χιόνια,  σεισμούς, φωτιές.
  • Έργα και υπηρεσίες καθαριότητας, ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού, πρασίνου- που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες χωρίς οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων(τέλη και δημοτικό φόρο) -από τις υπηρεσίες των δήμων, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, μόνιμο-επαρκές προσωπικό και  χωρίς ανάθεσή τους σε εταιρείες.
  • Κατάλληλες δομές ώστε να μην υπάρχουν άστεγοι,  πεινασμένοι, ευάλωτοι και ηλικιωμένοι  χωρίς κοινωνική προστασία .
  • Σύγχρονα σχολεία ( δίχρονη προσχολική αγωγή και 12χρονο δημόσιο σχολείο). Παιδικοί σταθμοί και κέντρα δημιουργικής απασχόλησης που να καλύπτουν  δωρεάν όλα τα παιδιά.
  •  Δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας- πρόνοιας για όλους και όλες.
  • Προστασία και επαναοικειοποίηση του δημόσιου χώρου, πάρκα και πλατείες χωρίς εμπορευματοποίηση. Προστασία του περιβάλλοντος από την τσιμεντοποίηση και την υπερβάλλουσα δόμηση.
  • Χώροι πολιτισμού και αθλητισμού για τη στέγαση και ανάπτυξη της καλλιτεχνικής ερασιτεχνικής δημιουργίας, συνάντησης  και δημιουργικής δραστηριότητας της νεολαίας χωρίς αντίτιμο.
  • Δημόσιες δωρεάν  πυκνές και ασφαλείς συγκοινωνίες. Πεζόδρομοι, πεζοδρόμια, αποκέντρωση των λειτουργιών της πόλης, περιορισμός της χρήσης του Ι.Χ.
  •  Πράσινες γειτονιές αλληλεγγύης και αρμονικής ζωής με δικαιώματα και ελευθερίες για όλους/όλες  χωρίς διαχωρισμούς προσφύγων, μεταναστών, ντόπιων και διακρίσεις καταγωγής, φυλής, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας.
  • Κατοίκους που θα έχουν  αξιοπρεπή εργασία, με μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες.
  • Επαρκή και προσιτή στέγαση (κατοικία, ρεύμα, θέρμανση, νερό) για όλους-ες.

Παρά και ενάντια στις πρωτοφανείς αντιδημοκρατικές ρυθμίσεις του νέου εκλογικού νόμου Βορίδη σε βάρος αιρετικών και ενοχλητικών φωνών -όπως της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ- η συνέλευση αποφάσισε την εκ νέου συμμετοχή στις επόμενες εκλογές και καλεί τους πολίτες να  συμβάλλουν στην επιτυχία αυτού του  πρωτοπόρου, δύσκολου μα  και συναρπαστικού εγχειρήματος.

 «Είμαστε έτοιμοι,(γιατί )κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα». Να συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια …ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ με τη συμμετοχή όλων μας .

https://www.theopinion.gr/opinions/na-xanasynantithoyme-se-mia-poli-allios/?fbclid=IwAR0baB4L-TPXpIeVRNCn3WHOIQRqK3J6pKXsF45qUM1m_UanUpXLRQPtdmQ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι Σπαρτιάτες, ο Άρειος Πάγος, η ΝΔ και ο κρατικός αντιφασισμός - Άρθρο-παρέμβαση

Μπάμπης Συριόπουλος Ο Άρειος Πάγος (το Α1 τμήμα του) ανακοίνωσε στις 24 Απριλίου τα κόμματα που θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές της 9 ...