Επιθετική ατζέντα με επιτάχυνση αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων
Δημήτρης Τζιαντζής
▸ «Βομβαρδισμός» από νομοσχέδια μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου
▸ Απροστάτευτοι στα νύχια των Servicers οι δανειολήπτες, πρόσθετες επιβαρύνσεις αναμένονται στον προϋπολογισμό
Σήμα για επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου στο πλαίσιο υιοθέτησης των προαπαιτουμένων του Συμφώνου Σταθερότητας και του «Ταμείου Ανάκαμψης» έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης. Το κυβερνητικό «σπριντ» θα γίνει σε πρώτο στάδιο τις επόμενες εβδομάδες μέχρι το κλείσιμο της βουλής για τις διακοπές των Χριστουγέννων και στη συνέχεια έως τις ευρωεκλογές. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια το οποίο προβλέπει παράταση του σχεδίου «Ηρακλής», που βοηθά τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνεια στα αρπακτικά κοράκια των αγορών και καθιστά ακόμα πιο απροστάτευτους τους οφειλέτες που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους. Η ρύθμιση ουσιαστικά επεκτείνει την ασυδοσία των ομίλων και των Funds παρά την πρόβλεψη για τις υποχρεώσεις των Servicers να «ενημερώνουν τους οφειλέτες» και φτιασίδια στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Η επίδειξη κοινωνικής αναλγησίας από την κυβέρνηση γίνεται την ώρα που το στεγαστικό ζήτημα αποτελεί ωρολογιακή βόμβα με ένα στα δύο νοικοκυριά να χρωστά σε δάνεια, ενοίκια και ΔΕΚΟ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat.
Στη συνέχεια, στη βουλή θα κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις. Ο Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να δικαιολογήσει την εξοντωτική οριζόντια φορολογία που επιβάλλει στους ελεύθερους επαγγελματίες συμβούλεψε όσους αδικούνται από το τεκμήριο που θεσπίζεται, να πάνε στις αρμόδιες αρχές, να αποδείξουν ότι αδικούνται και να πληρώσουν έτσι χαμηλότερο φόρο. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι «μικροί» που δεν θα δέχονται το τεκμαρτό εισόδημα θα υποβάλλονται σε διαδικασίες ελέγχου και όσοι έχουν πολύ υψηλότερα εισοδήματα θα απαλλάσσονται από κάθε έλεγχο! Το απίθανο επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας είναι ότι τα νέα φορολογικά μέτρα συνιστούν προϋπόθεση για να… φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο καθώς έτσι «απελευθερώνεται το στελεχιακό δυναμικό της ΑΑΔΕ προκειμένου να ασχοληθεί με τα μεγάλα ψάρια»! Τελική πράξη πριν το κλείσιμο της βουλής αναμένεται να είναι η ψήφιση του Προϋπολογισμού, όπου καταγράφονται πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις. Από το νέο έτος απενεργοποιείται η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με την κυβέρνηση να έχει ήδη δεσμευτεί στην άσκηση αυστηρότερης δημοσιονομικής πολιτικής, κάτι που αντανακλάται στη «συγκράτηση» και μείωση των κοινωνικών δαπανών. Επιπλέον τα νέα δεδομένα δείχνουν αναθεώρηση προς το χειρότερο των προβλέψεων για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η Τράπεζα της Ελλάδα προβλέπει ανάπτυξη 2,5% το 2024 από 3% αρχικά, ενώ ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ θα πέσει στο 2% το 2024 από 2,4% φέτος. Η κυβέρνηση ήδη προσπαθεί να νουθετήσει και να καλλιεργήσει κλίμα «κοινωνικής πειθαρχίας» μιλώντας για παράγοντες που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.
Στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης συζητήθηκε ακόμα και η μεταρρυθμιστική ατζέντα για το 2024 στην οποία δεσπόζουν σαρωτικές αλλαγές στη δικαιοσύνη και την εκπαίδευση, τις οποίες ο Κ. Μητσοτάκης βαπτίζει «ορόσημα της τετραετίας». Πρώτο «ορόσημο» είναι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και το δεύτερο είναι η αντισυνταγματική θεσμοθέτηση των ιδιωτικών ΑΕΙ. Και στα δύο αυτά κομβικής σημασίας ζητήματα ο Νίκος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ ήδη έχει δηλώσει ότι «δεν θα σταθεί εμπόδιο» αν τηρηθούν κάποιες «προϋποθέσεις» που θέτει.
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (2.12.23)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου