Συγκέντρωση

Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2024

Δ' ΕΛΜΕ Θεσ/νίκης: Κάλεσμα σε διαμαρτυρία για την απόφαση διακοπής λειτουργίας σχολείων Ε.Α.Ε. για παιδιά με αναπηρία στην Ανατολική Θεσσαλονίκη

Δ΄ ΕΛΜΕΘ                                                                                                        10/01/2024

Πρ.Κορομηλά 51

Τηλ.-Fax : 2310225893

e-mail : delme.thess@gmail.com

 

Κάλεσμα σε διαμαρτυρία για την απόφαση διακοπής λειτουργίας σχολείων Ε.Α.Ε. για παιδιά με αναπηρία στην Ανατολική Θεσσαλονίκη

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Μετά τη μεγάλη κινητοποίηση χτες Τρίτη στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαία, συνεχίζουμε τον αγώνα μας μαζί με γονείς και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό. Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου προχωράμε σε κινητοποίηση στις 2μμ στον Περιφερειακό Διευθυντή (κτίριο Zeda).

Μετα την αδιανόητη απόφαση του Δήμου Πυλαίας να διακόψει τη λειτουργία τριών σχολείων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αντί να δώσουν άμεση λύση με την εύρεση του κατάλληλου χώρου για μαθητές με αναπηρία προχωρούν στο κλείσιμο των σχολείων και το διαμοιρασμό των μαθητών σε σχολεία όλου του Νομού Θεσσαλονίκης. Μια πρωτοφανής και αδιανόητη απόφαση που αποτελεί ιστορική στιγμή έλλειψης σεβασμού προς τα άτομα με αναπηρία, τις οικογένειές τους αλλά και το προσωπικό που υπηρετεί με συνέπεια και υπευθυνότητα όλα αυτά τα χρόνια (από το 2008) στο συγκεκριμένο σχολείο.

Ζητήθηκε μάλιστα από τους Διευθυντές των υπόλοιπων σχολικών μονάδων (ΕΕΕΕΚ Αγίου Αθανασίου, 1Ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, ΕΕΕΕΚ Θέρμης και ΕΕΕΕΚ Ελευθερίου Κορδελιού) -οι οποίοι δικαίως αντέδρασαν, αντιλαμβανόμενοι την αδυναμία υλοποίησης και την παιδαγωγική ακαταλληλότητα της απόφασης της Περιφέρειας- να βρουν κάθε διαθέσιμο χώρο (ακόμη και αποθηκευτικό) για να φιλοξενηθούν τα νεοεισερχόμενα παιδιά. Κι αυτό, ώστε, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «να μην χαθεί ούτε μια μέρα μάθημα», λες και το να βάζεις τα παιδιά σε ακατάλληλα κτίρια και αποθήκες είναι μάθημα.

Το κτίριο που συστεγάζονται το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη από τη μία πλευρά και το Ειδικό Δημοτικό  Σχολείο και Ειδικό Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό έχει  χαρακτηριστεί  ακατάλληλο και η αναγκαιότητα μεταστέγασής του σε ασφαλές και κατάλληλο κτίριο είναι απαραίτητη. Το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι  γνωστό εδώ και  χρόνια και είναι ενημερωμένοι καλά γι' αυτό, τόσο οι Δ/νσεις  Εκπ/σης, η Περιφέρεια Εκπαίδευσης, ο Δήμος, όσο και το Υπουργείο Παιδείας. Παρ' όλα αυτά δεν έχει δοθεί καμία λύση για το ζήτημα ούτε έχει παρθεί απόφαση να  ξεκινήσει η κατασκευή νέου σύγχρονου σχολείου με βάση τις πραγματικές παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών.

Ενημερωθήκαμε πρόσφατα ότι  έχει παρθεί η απόφαση διακοπής λειτουργίας των τριών σχολείων  και ο διαμοιρασμός παιδιών και εκπαιδευτικών σε άλλα σχολεία.

Το γεγονός αυτό από καμία άποψη δεν είναι επιστημονικά και παιδαγωγικά ορθό, εν μέσω σχολικής χρονιάς, ιδιαίτερα για παιδιά που χρήζουν ειδικής φροντίδας και εκπαίδευσης και επιφέρει σοβαρά προβλήματα και στις οικογένειές τους. Επίσης, στα σχολεία που προτείνεται να πάνε οι μαθητές δεν διαθέτουν ούτε εκείνα τις κατάλληλες υποδομές και συνθήκες ασφαλείας με βάση τις δηλώσεις των αρμοδίων για αυτά.

Διεκδικούμε οριστική λύση σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών και τις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα για ασφαλή και κατάλληλα σχολικά κτίρια.

·       Να ξεκινήσει άμεσα η κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου για τις ανάγκες των σχολείων αυτών, καθώς και όσων σχολείων ΕΑΕ είναι σήμερα αναγκαία στη Θεσσαλονίκη.

·       Μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου σχολείου, με ευθύνη της Κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας να εξασφαλιστεί κατάλληλος και ασφαλής χώρος για τη φοίτηση των μαθητών, ώστε σε καμία περίπτωση να μη  διαμοιραστούν τα παιδιά σε διάφορα σχολεία του Νομού ( όπως έχει σχεδιαστεί), να μην αλλάξουν σχολείο οι εκπαιδευτικοί και το ΕΕΠ-ΕΒΠ των σχολείων αυτών.

Να είμαστε όλοι εκεί!

Σήμερα αυτά τα τρία σχολεία αύριο κάποια άλλα….

Να δώσουμε φωνή στους μαθητές μας και στους συναδέλφους μας!

ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Δ ΕΛΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι Σπαρτιάτες, ο Άρειος Πάγος, η ΝΔ και ο κρατικός αντιφασισμός - Άρθρο-παρέμβαση

Μπάμπης Συριόπουλος Ο Άρειος Πάγος (το Α1 τμήμα του) ανακοίνωσε στις 24 Απριλίου τα κόμματα που θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές της 9 ...