Συγκέντρωση

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2023

Ανυπακοή με τη δύναμη των ονείρων μας | Συνέντευξη του Η. Σμήλιου, υποψ. δήμαρχου της Ανυπακοής στις γειτονιές Αμπελοκήπων-Μενεμένης





Ηλίας Σμήλιος, επικεφαλής της Ανυπακοής στις γειτονιές των Αμπελοκήπων και της Μενεμένης

Η Ανυπακοή κλείνει δέκα χρόνια ζωής στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, καθώς δημιουργήθηκε το 2013, ως «ώριμο τέκνο» των καιρών, σε μια περίοδο με μνημόνια και σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που επέβαλαν κυβερνήσεις, ΕΕ και ΔΝΤ.

Γέννημα των πρωτοβουλιών κατοίκων και των συνελεύσεων γειτονιάς ήδη από τα πρώτα χρόνια των μνημονίων, συμμετείχαμε στις εκλογές του 2014 και 2019 και εκλέξαμε δημοτικούς συμβούλους, αποτελώντας στην ουσία τη μοναδική αντιπολίτευση. Πάντα με σημαία μας τα δικαιώματα και τις ανάγκες των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ενάντια στα οικονομικά συμφέροντα που προωθούν κυβέρνηση και τοπικό κράτος, δήμαρχοι και περιφερειάρχες.

Με την οδυνηρή διαπίστωση ότι (και) στη λαϊκή γειτονιά μας βασιλεύουν η φτώχεια, η ανεργία κι η ανασφάλεια, ενώ ακρίβεια, δάνεια και φόροι πνίγουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα που ζουν με τον φόβο μην χάσουν και το σπίτι τους από πλειστηριασμό/έξωση ή μην τους κόψουν ρεύμα ή νερό. Με τη γνώση ότι και στην περιοχή μας καταργούνται εργατικά δικαιώματα (8ωρο, κυριακάτικη αργία κ.ά.) και κοινωνικά δικαιώματα (υγεία, παιδεία, πρόνοια), ενώ ξεπουλιούνται ή εμπορευματικοποιούνται δημόσια περιουσία κι αγαθά, από τη γη, το νερό, την ενέργεια μέχρι τα πάρκα και τις πλατείες των δήμων.

Με πολύ θυμό συσσωρευμένο, γιατί στον δήμο μας το πρώην στρατόπεδο «Μ. Αλέξανδρος» δεν γίνεται ο αναγκαίος χώρος πράσινου κι αναψυχής, ενώ ταυτόχρονα «εξαφανίζεται» το πράσινο στους δρόμους και οι δημόσιοι χώροι. Γιατί το Κέντρο Υγείας Αμπελοκήπων και τα Ιατρεία Μενεμένης και Δενδροποτάμου ούτε καν διεκδικούνται από τη δημοτική αρχή, γιατί η καθαριότητα καθημερινά χειροτερεύει, ενώ τα δημοτικά τέλη παραμένουν τα υψηλότερα στη Δυτική Θεσσαλονίκη, γιατί όχι μόνο πρέπει να σταματήσουμε την καταστροφή του πράσινου στις εργατικές κατοικίες αλλά να απαιτήσουμε περισσότερο (όπως και μικρά πάρκα, δημόσιο χώρο για τη νεολαία σε κάθε γειτονιά). Γιατί ο πλωτός σταθμός LNG, η καύση απορριμμάτων στο ΤΙΤΑΝ και η μπόχα των ΕΛΠΕ μας απειλούν, γιατί ο δήμος έχει τεράστιες ανάγκες μόνιμου προσωπικού.

Καιρός λοιπόν ν' αποφασίσεις: Ανυπακοή στο παλιό, αντιπολίτευση για το νέο, με την πλατιά κοινωνική πλειοψηφία, για τα δικαιώματα όλων μας σε μια ζωή αξιοβίωτη… Κόντρα στις προσπάθειες αποκλεισμού κάθε ενοχλητικής για το σύστημα φωνής, η Ανυπακοή και η παρέμβαση της ριζοσπαστικής αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στον δήμο μας μπορεί και πρέπει να ενισχυθεί. Με επικεφαλής τον δάσκαλο Ηλία Σμήλιο και ένα ψηφοδέλτιο με δεκάδες αγωνιστές του εργατικού, νεολαιίστικου και λαϊκού κινήματος της πόλης, άνθρωποι που συναντηθήκαμε στους αγώνες για τη δημόσια υγεία και παιδεία, ενάντια στους πλειστηριασμούς-εξώσεις και την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας, ενάντια στην καύση απορριμμάτων και για την προστασία του περιβάλλοντος, στην πολιτιστική και αθλητική δράση, στο γονεϊκό κίνημα.

Για έναν δήμο όμορφο και φιλικό για τους κατοίκους του, με δημόσιες υποδομές και δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες, μόνιμη δουλειά για τους εργαζόμενους, με πάρκα, πράσινο και ελεύθερους χώρους, με δημοκρατία και λαϊκή συμμετοχή στις αποφάσεις.

Για έναν δήμο αντίπαλο και εχθρικό σε αντιλαϊκές πολιτικές κυβερνήσεων-ΕΕ, ρατσισμό και φασισμό, εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου και περιβαλλοντική καταστροφή.

Για τη ζωή που μας αξίζει σε γειτονιές που μας ανήκουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι Σπαρτιάτες, ο Άρειος Πάγος, η ΝΔ και ο κρατικός αντιφασισμός - Άρθρο-παρέμβαση

Μπάμπης Συριόπουλος Ο Άρειος Πάγος (το Α1 τμήμα του) ανακοίνωσε στις 24 Απριλίου τα κόμματα που θα συμμετέχουν στις ευρωεκλογές της 9 ...